Внутрішня політика урядів Маргарет Тетчер в англомовних джерелах та літературі - Пунько, В. М. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
У статті систематизуються й аналізуються основні групи історичних джерел та наукової й науково-публіцистичної літератури про теоретичні та практичні засади неоконсерватизму, його британської моделі – «тетчеризму» – упродовж 1979–1990 рр.; про методи, інструменти й резуль- тати роботи уряду Маргарет Тетчер у реалізації засад соціальної та економічної політики та про подальші перспективи дослідження проблеми. Використано й проаналізовано різножанрові істо- ричні джерела та літературу англомовного походження: мемуари, інтерв’ю та промови, партійні та програмні документи, пресову інформацію, колективні та індивідуальні монографічні роботи, наукові статті та розвідки, історичні нариси, політичні біографії, інтернет-ресурси тощо. Критич- ний аналіз історичних джерел, наукової та публіцистичної літератури здійснено за принципом об’єктивності. Шляхом синтезу історичного, порівняльно-соціологічного та проблемно-хроноло- гічного методів уперше у вітчизняній історіографії зроблено спробу комплексного аналізу істо- ричних джерел й наукових робіт з проблематики економічної та соціальної політики очолюваних М.Тетчер неоконсервативних урядів. З’ясовано на базі вивчення наукових здобутків англомовних науковців соціальні, економічні, політичні та ідеологічні чинники, що зумовили поворот британ- ської консервативної партії до соціальної проблематики у 80-х рр. ХХ ст.; окреслено і простежено проблеми, які виникли в контексті реформування британської економіки. Визначено, що серед прогалин, які потребують додаткового наукового осмислення, законодавче забезпечення соціаль- но-економічної політики тетчерівського уряду та уточнення категоріально-понятійного апарату у царині соціальної політики. Уперше у вітчизняній історіографії комплексно узагальнено та си- стематизовано дані англомовних джерел та літератури про внутрішню політику урядів М. Тет- чер. Отримано можливість більш глибокого розуміння особливостей внутрішніх політичних та соціально-економічних процесів, які відбувалися у Великобританії у 1979–1990 рр., ступінь їх відображення в англомовних джерелах та наукових дослідженнях; розширення інформаційної та довідкової бази для написання наукових робіт.