Питання взяття у полон, розміщення і обліку німецьких та австрійсько- угорських військовополонених на українських територіях у роки Першої світової війни - Карабін, О. Ю. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
У даній статті автор досліджував тематику нормативно-правової бази, яку було розроблено на між- народних конференціях і яка регулювала питання захоплення, розміщення і обліку військовополонених. У статті розглядаються і нормативні документи, видані у Російській імперії, які також регулювали це питання, хоча у дечому і відрізнялися від міжнародних домовленостей, підписаних урядом Російської імперії. Стосовно самого процесу захоплення військовополонених автор приходить до висновку, що він не завжди відповідав прийнятим інструкціям і положенням, цьому перш за все заважала психологія сол- датів, які здійснювали цей процес. Щодо проблеми розміщення військовополонених на території Російської імперії автор наводить декілька проектів уряду Російської імперії і низку об’єктивних причин, що не дали йому можливість ці проекти втілити у життя. Також автор характеризує умови проживання військовополонених, акцентуючи свою увагу на їхньому перебуванні на українських територіях, і доходить висновку, що вони не завжди відповідали нормативно-правовій базі, були дуже строкатими і залежали від того, на яких роботах, у якому таборі перебував військовополонений. До того ж умови проживання залежали ще й від націо- нальності та військового звання полоненого. Так, військовополонені слов’яни мали низку пільг, які були спрямовані на покращення умов їхнього перебування у полоні, чого не мали військовополонені німці та угорці. Хоча у міжнародних домовленостях, які напередодні війни були підписані урядом Російської імперії, така диференціація умов утримання військовополонених, залежно від їхньої національності, пе- редбачена не була, що є свідченням порушення цих угод. Автор описує систему обліку військовополонених і дає оцінку її ефективності, висвітлюючи цілу низку проблем, які заважали вести точний облік військовополонених у Російській імперії. Виявлено не- доліки оформлення військовополонених, що призводили до плутанини під час їхнього переміщення, і у результаті тисячі військовополонених були не враховані, та їхні близькі не могли отримати про них ніяку інформацію, а вони, у свою чергу, не отримувати листи і допомогу.