Українська національна ідея в добу постіндустріального (інформаційного) суспільства - Кривошеїн, В. В.; Іваненко, В. В. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
З’ясовано зміст української національної ідеї в добу переходу від індустріального до постінду- стріального (інформаційного) типу суспільства. Продемонстровано, що в умовах переходу до постін- дустріального суспільства національна ідея як продукт індустріального суспільства потребує суттєвої трансформації. У постіндустріальному суспільстві національна ідея має бути орієнтована на продуку- вання постекономічних цінностей і активного соціального регулювання, максимальне використання творчого (креативного) потенціалу членів національної спільноти, формування нового типу родини і нових форм соціального партнерства, посилення ролі знання (наукового і паранаукового) і зміни системи освіти. Визначено, що національна ідея, враховуючи етимологію складників цього конструкту, постає як ключова думка щодо розуміння природи нації та перспектив її розвитку. Доведено, що українська національна ідея, пройшовши складний історичний шлях визрівання і становлення, сьогодні потребує суттєвої модернізації, адаптації до реалій перехідного суспільства, цивілізаційних, геополітичних, еко- номічних викликів ХХІ ст. Національна ідея має враховувати ті зміни, які відбуваються в соціальній та економічній структурі суспільства, та інкорпорувати в «тіло» стратегії націєтворення ті цілі та шляхи їх досягнення, які актуалізують постматеріальні цінності, приділяють увагу потребам саморозвитку та самовдосконалення індивіда. Запропоновано формулу української національної ідеї, яка складається із стратегічних та оперативно-тактичних компонентів, розрахованих на різні часові відрізки – коротко-, середньо- і довгострокову перспективу. До стратегічних компонентів сучасної української національної ідеї віднесено гасла «Україна соборна, європейська, гідна людини і нації держава», «Рівність усіх грома- дян перед законом, свобода життєвих стратегій, повага до національнокультурних традицій українського народу та етнонаціональних спільнот, що мешкають на її теренах», «Демократизм у всіх сферах суспіль- ного життя, втілення моральних норм у соціальних відносинах». До оперативно-тактичних компонентів сучасної української національної ідеї віднесено гасла «Знання, інформація, рух (дія)».