Політика системних змін у сфері вищої освіти в Україні - Семенець-Орлова, І. А. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
Освіта як суспільне благо має поважну державотворчу функцію. Стан системи освіти залежить від виваженої освітньої політики, компетентності державних рішень та правильно розставлених акцентів у визначенні стратегічних пріоритетів. Досягнення нової якості та розвитку вітчизняної освітньої системи неможливе без настільки ж значущих змін у системі, процесах, механізмах дер- жавного управління освітою. Комплексна освітня реформа втілюється на рівні конкретних закладів та установ освіти і потребує як організаційної, так і індивідуальної готовності до впровадження нового. Основними недоліками державної освітньої політики як інструменту забезпечення конститу- ційного права на освіту в сучасній Україні можна визначити: відсутність реальної децентраліза- ції управління освітою, відсутність умов для дієвої і систематичної участі громадськості у процесі ухвалення рішень з питань підвищення якості освіти, забезпечення її доступності, безоплатності, соціальної захищеності, нераціональне використання коштів у освітньому секторі. Автор аналізує процедурні особливості та важливі інструменти управління організаційними змінами (на рівні закладу вищої освіти) на основі даних експертного опитування. На основі праць відомих сучасних теоретиків управління змінами автор окреслює логіку та послідовність процедур підготовки та безпосереднього впровадження освітньої зміни. Автор доводить, що низька успіш- ність освітніх змін у вітчизняних реаліях на рівні закладів, установ освіти спричинена неповним дотриманням послідовності процедур управлінської підтримки та нехтуванням багатьох належних інструментів послідовної підготовки процесу освітніх змін.