Вплив статусів припису на інтенсивність навчальної практики студентів - Борисов, Р. І.; Шеремет, І. І. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
У статті досліджується вплив аскриптивних статусів студентів на хід їхньої професійної соціалізації. Роз- глянуто ознаки гетерогенності студентства як соціально-демографічної групи. Автори розглядають аскриптивні статуси як соціальні ознаки, що можуть обмежувати доступ студентів до здобуття вищої освіти. Зазначається низка аскриптивних статусів, що можуть мати обмежуючий вплив, а саме: стать, економічний та культурний ка- пітали сім’ї, місце проживання перед вступом до закладу вищої освіти. Серед чинників професійної соціалізації зазначаються статусні позиції студентів, освітні диспозиції, зміст і спрямованість навчального процесу. Навчан- ня студентів у ЗВО розглядається крізь призму набуття компетентностей, які вони отримують унаслідок реалі- зації освітніх практик. Професійна соціалізація розглянута як процес набуття професійних компетентностей у процесі виконання освітніх практик. Поняття освітньої практики застосовується з позиції конструктивістського структуралізму П. Бурдьє та визначається як рутинізовані, неусвідомлені акти, що повторюються в часі, та спря- мовані на реалізацію стратегій ціледосягнення у певній сфері соціальної дійсності. Визначення ступеню впливу аскриптивних статусів на процес професійної соціалізації у ЗВО автори здійснюють за допомогою результатів кількісного опитування українських студентів (дослідження проведено у 2014/2015 рр., усього опитано 797 сту- дентів українських ЗВО та 417 студентів польських ЗВО). Проаналізовано зв’язок між інтенсивністю освітніх практик, що сприяє залученості до навчального процесу, та академічною успішністю. З’ясовано та схарактери- зовано наявність ієрархії освітніх практик з позиції їхньої результативності. Автори доходять висновку щодо наявності залежності між аскриптивним статусним набором студентів та ступенем інтенсивності їхньої про- фесійної соціалізації. Виявлено найбільшу «капіталомістськість» культурного капіталу сім’ї студентів порівня- но з іншими їхніми аскриптивними статусами.