Проблеми моніторування якості життя населення на регіональному і локальному рівнях (на польському прикладі) - Міхальський, Томаш; Кучабський, Олександр; Рагімов, Фаіг (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
Якість життя вважається одним із головних критеріїв оцінки державної політики. Інструментом контролю рівня якості життя населення, а також розробки рекомендацій щодо його поліпшення є моніторування соціальних процесів. Відповідний моніторинг передбачає систематичність збору даних згідно з чітко визначеними принципами і подальше застосування отриманої інформації для аналізу ефективності реалізації управлінських цілей або використання отриманих коштів. Комплексне моніторування має ширше використовуватися на регіональному та місцевому рівнях, надаючи владі інформацію про проблеми територіального розвитку Проблеми моніторування об’єднані в такі групи: адміністративно-територіального характеру, викликані обмеженою доступністю офіційних даних, пов’язані з низькою частотою або вираженою специфікою досліджуваного процесу, пов’язані з труднощами однозначного визначення показників, зумовлені т. зв. «людським фактором». Адміністративна реформа може супроводжуватися змінами повноважень територіальних органів влади або територіальної основи досліджуваних одиниць. Територія юрисдикції окремих державних інституцій може не відповідати адміністративно-територіальному поділу. Більшість відкритих статистичних даних у Польщі публікується щороку. Частина даних залишається закритою або ж доступ до них обмежений. У деяких установах і організаціях регіонального рівня дані збираються і публікуються несистематично. На локальному рівні вивчені процеси можуть спостерігатися досить рідко або характеризуватися значною специфічністю. Ускладнює моніторинг неузгодженість понятійно-термінологічного апарату або ж способів відображення статистичної інформації. Людський фактор може проявлятися в значній неоднорідності населення всередині досліджуваної групи, відсутності чіткого визначення популяції, що цікавить, соціальна стигматизація учасників подій і процесів, фінансових особливостей, або ж в ефекті безбілетника. Польський досвід моніторингу соціальних процесів в регіонах і на місцях дає важливий матеріал для вдосконалення методології та методики подібних досліджень в інших країнах.