Народні свята в Гянджабасарі - Вейсалова, В. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
Однією з важливих складових багатої моральної і культурної спадщини, створеної жителями Гянджабасара, були загальнонаціональні свята. Новруз, який є сезонним святом, що відзначаєть- ся протягом багатьох століть із «найбільшим соціально-культурним змістом і етико-естетичними ідеями», відрізняється від інших свят своїм рясно накритим столом, традиціями, церемоніями і розважальними іграми. Це свято вважалося першим із тих, які відзначалися гянджабасарами. Варто відзначити, що гянджабасари мають великий досвід проведення свят із найдавніших часів. За словами великого мислителя Нізамі, тут проводилося свято під назвою Садда. Свято Садда, як і церемонія Ковсаж, демонструє їхнє ставлення до зими і страху зими. Незважаючи на те, що в період Радянського режиму була поставлена заборона на це свято, після здобуття незалежності Азербайджану воно відзначається на державному рівні як національне. Це свято, що слугує азер- байджанській національній ідеології, зробило великий вплив на виховання нового покоління, ша- нування традицій, відзначалося відповідно до прийнятого закону парламенту Азербайджану 27 жовтня 1992 року «Про святкові дні Азербайджанської Республіки». Дослідження доводять, що Новруз займає особливе місце в системі сезонних церемоній також і інших тюркських народів.