Радянсько-фінська війна - Донченко, С. П. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
Увесь період існування Радянського Союзу та перші роки незалежності України ніхто не писав і не говорив про військовий конфлікт взимку 1939–1940 рр. Причина у стратегічній поразці вели- чезного СРСР у війні з маленькою Фінляндією. У Радянському Союзі намагалися створити таке поняття, як «радянський народ», відбувалося переселення і змішання великої кількості людей на всьому просторі СРСР. Тому ніхто ніколи не визначав учасників подій за національністю або територіальним розташуванням. Не виділялися й українці. Лише коли Україна стала незалежною, виникла потреба з’ясувати участь українців у радянсько-фінській війні та їх роль. Під час радянсь- ко-фінської війни Північно-Західним фронтом командував майбутній Маршал і Герой Радянського Союзу, українець Тимошенко Семен Костянтинович. Майбутній Маршал і Герой Радянського Со- юзу, українець Кулик Григорій Іванович, як заступник наркома оборони СРСР, брав участь у під- готовці армійських і артилерійських частин до радянсько-фінської війни. Командиром 70-ї дивізії був українець Кирпонос Михайло Петрович. Приймав участь у бойових діях льотчик-ас і Герой Радянського Союзу, українець Кравченко Григорій Пантелійович. Майбутній Маршал і Герой Ра- дянського Союзу, українець Москаленко Кирило Семенович, під час радянсько-фінської війни був начальником артилерії 51-ї Перекопської стрілецької дивізії Одеського військового округу. Майбутній генерал-полковник танкових військ і Герой Радянського Союзу, українець Кравченко Андрій Григорович, під час війни був начальником штабу 173-ї мотострілецької дивізії. У трьох- місячному конфлікті загинуло майже 40 тисяч українців. Серед тих, хто воював у цій війні та от- римав найвищу нагороду – орден Леніна – Василь Петренко з Полтавщини. На боці СРСР у війні брали участь дві дивізії, які комплектувались в Україні. Це 44-та та 70-та стрілецькі дивізії. Перша з них потрапила в оточення і майже вся загинула, намагаючись вирватись з фінського кільця. Ті, хто вирвався, були піддані військово-польовому суду. Командир дивізії, начальник штабу, началь- ник політвідділу та комісар були розстріляні. Загалом репресій зазнали кілька тисяч учасників цієї війни. Повчально, що фінська сторона впорядкувала могили загиблих радянських бійців. У місті Суомуссалмі встановлено монумент воїнам 44-ї дивізії, в той час, коли на Батьківщині були забуті імена героїв.