Біографічні дослідження повсякденності як стратегія реалізації генеалогічного методу - Скляренко, К. О. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
В статті розглянуті методологічні основи застосування генеалогічного методу М. Фуко для аналізу проблем повсякденності. З’ясовано, що генеалогічний метод дозволяє встановити загаль- нозначущий та ефективний для соціологічних підходів принцип опису сфери повсякденності, завдяки угрупування подій і фактів, традиційно відношуваних до сфери повсякденного, в нові послідовності – дискурсивні практики та диспозитиви. Генеалогічний аналіз дискурсивних структур, що становлять повсякденність, показав, що вла- да проникає на рівень стосунків між індивідами, для чого владою були вироблені механізми впро- вадження стратегій у сферу повсякденності. Пізнавальні стратегії, пропоновані генеалогічним методом дослідження, припускають розглядати соціокультурні феномени як елементи дискурсив- них практик повсякденності і її, повсякденності, диспозитивів. Це дозволяє розглядати будь-який соціокультурний феномен, інститут або культурну форму в контексті концепції повсякденності в якості складових сфери повсякденного. Подібні стратегії поширюються і на способи інтерпретації джерел, що складають архів повсякденних практик – біографічні свідоцтва. Як архівні, так і от- римані емпіричним шляхом біографічні джерела інформації розглядаються, по-перше, як важливі складові практик повсякденності, при цьому їх роль в цих практиках зводиться до того, щоб висту- пати в якості засобів передачі культурних значень, і, по-друге, в якості способів фіксації практик повсякденності, що дозволяє реконструювати складові повсякденному житті саме в якості прак- тик. Головне в цій новій методології – визначення змістовного наповнення «свідчень про себе» як окремих дискурсивних висловлювань та дискурсивних практик, що складають основу того чи ін- шого диспозитиву як відзеркалення стратегій владного дискурсу. Передбачається, що такий підхід дозволить по-новому поглянути не лише на зміст особистих свідчень – біографічних досліджень, але і на т рансформації, що сталися в диспозитиві пов сякденності в цілому.