Особливості розробки процедурного плану для аналізу дискурсу мусульман в українській пресі - Дзюба, О. М. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
У статті обґрунтований процедурний план дослідження дискурсу мусульман в українських медіа. Проаналізований зв’язок дослідницьких питань із дизайном процедурного плану дискурсаналітичного дослідження медіа на прикладі англомовних та португаломовних досліджень дискурсу мусульман. Ви- ділено три типи досліджень дискурсу мусульман в пресі: аналіз висвітлення окремої події, пов’язаної з мусульманами; аналіз атрибутивних слів для знаку «мусульмани»; аналіз висвітлення в медіа окремих тем, пов’язаних з мусульманами. Детально розглянуті дослідницькі питання деяких із проведених досліджень дискурсу мусульман в пресі, їхні методологічні особливості та використані інструменти аналізу. Авторка статті підкреслює різноманітність існуючих дискурсаналітичних інструментів та мож- ливість їхнього поєднання за умови врахування методологічних розбіжностей в дискурс-аналізі. Згідно з трьома основними питаннями, відповідь на які впливає на дизайн дискурс-аналітичного дослідження, розроблений процедурний план дослідження, що є емпіричною частиною дисертаційної роботи авторки. Розглянуто основні підходи дискурс-аналізу, охарактеризована послідовність дій для конструювання репрезентативного масиву текстів медіа, обрані основні інструменти аналізу. Репрезен- тативність масиву текстів розглядається як здатність масиву репрезентувати різні дискурси, наявні в українських медіа, згідно різних соціальних умов виробництва текстів. Продемонстрована можливість поєднання кількісного та якісного етапів дискурсаналітичного дослідження. Окремої уваги заслуговує запропонований авторкою синтез інструментів Н. Феркло, Е. Лакло та Ш Муфф і Е. Орланді.