Телебачення як інструмент трансформації свідомості сучасної людини - Літінська, Н. В. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
Стаття присвячена трансформуючому впливу телебачення на свідомість сучасної людини. Перш за все охарактеризовані причини популярності телебачення – охоплення всіх верств населення, звернення до емоційної сфери людини. Оцінено вплив телебачення на розширення масової свідомості через формування базової культурної та соціальної обізнаності телеглядачів. У зв’язку з цим досліджена як позитивна, так і негативна модеру- юча роль таких форм контакту з аудиторією, як серіали, ток-шоу, телепрограми спрямовані на естетичне виховання. Особливу увагу приділено прихованим формам впливу телебачення, в результаті яких у сучасної лю- дини під впливом телевізійних образів відбувається активізація образного сприйняття, а в подальшому і масштабна перебудова розумових процесів в його мозку. Продуктивним аспектом такої модерації стає ак- тивізація правої творчої півкулі мозку людини і вдосконалення її сприйняття, що в підсумку призводить до гармонізації роботи обох півкуль, включення цілісного, тобто холістичного, підходу в сприйнятті. Непродуктивний аспект цього процесу полягає в складності осмислення фрагментованого телевізій- ного контенту і формування адекватної картини світу. Охарактеризовані продуктивні аспекти телемодераціі емоційної сфери людини, а також досліджено негативний вплив телеконтенту, охопленого почуттями тривоги і страху. З’ясовано прихований негативний вплив телебачення на фізіологію людини. Встановлено, що ре- зультатами телеперегляду є – відключення власної активності очей, руховий застій, зниження внутріш- ньої розумової активності. Оцінено вплив цих факторів на розвиток інтелекту дитини, особливо його вербального апарату. У висновках обґрунтовано необхідність ретельного вивчення негативних аспектів телемодераціі з метою мінімізації досліджених загроз і ризиків, забезпечення самозбереження і саморозвитку