Медична реформа в україні: оцінки українців та досвід регіонального дослідження - ЗубарєваO. І. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
У статті виявлено особливості оціночного ставлення українців до реформування системи охорони здоров’я з урахуванням регіональних особливостей. З’ясовано, що на сьогодні найвищий рівень стурбованості серед українців викликають: висока вартість ліків, корупція в Міністерстві охорони здоров’я, брак сучасного обладнання, неформальні платежі пацієнтів. Визначено, що існує тісний взаємозв’язок між соціокультурною матрицею суспільства і швидкістю та успішністю модернізаційних процесів в різних сферах. Зроблено акцент на тому, що успішність реформування системи охорони здоров’я в Україні залежить від суб’єктивного сприйняття українцями тих змін, що вже запроваджено та передбачається запровадити. В результаті запропоновано виділити потенційні групи українців по відношенню до медичної реформи: «оптимістів», що відрізняються позитивною оцінкою запроваджених змін, помірною інституційною довірою до держави, високою громадянською активністю, «нейтралів», що характеризуються обережним ставленням до змін, помірною громадянською активністю, та довірою до державних інституцій, та «песимістів», яких об’єднує критичне ставлення до реформи, низька інституційна довіра до держави, низька громадянська активність. Негативна та критична реакція на процеси реформування медицини в Україні є наслідком процесів неорганічної модернізації, що проявляється в культурній інерційності, дуальності інституційного середовища і супротиву радикальним структурним змінам. Визначено, що регіональні розбіжності у ставленні та сприйнятті медичної реформи можна пояснити як різницею у фінансуванні надання медичних послуг у регіонах, так і нерівномірним інформаційним забезпеченням регіональними засобами масової інформації тих реформ, що впроваджуються в системі охорони здоров’я.