Корпоративна соціальна відповідальність: польський досвід та українські перспективи - Фадєєва, В. Е. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
Глобальні виклики 21 століття, серед яких екологічні проблеми, виснаження природних ресурсів, інформатизація, перехід до машинного виробництва та зміна пріоритетів на користь переважання розумової праці призвели до метаморфози соціальної ролі великого бізнесу. Кращий світовий досвід, а також рекомендації ООН рішуче підтримувати розвиток соціально відповідального бізнесу. Глобальна мережа транснаціональних компаній дозволяє їм заздалегідь визначити політичну і соціальну ситуацію в багатьох країнах іноді більш ефективно, ніж традиційна політика. Позитивна кореляція між економічною успішністю бізнесу та купівельною спроможністю громадян підкреслює важливість інвестицій у соціальний розвиток. Отже корпоративна соціальна відповідальність (КСВ) стає одним із наріжних каменів сталого розвитку. Метою даної статті є опис основних принципів КСВ та її історичного розвитку, аналіз плюсів і мінусів різних підходів до КСВ та обговорення перспектив впровадження КВС в українську економіку з використанням польського досвіду. E. Garriga і D. Mele в їхній роботі «Теорії корпоративної соціальної відповідальності: картографування території» вдалося чудово описати майже всі теорії КСВ, що дозволило багатьом вченим використовувати їхні результати. Незважаючи на позитивний соціальний вплив КСВ, його вплив на економіку залишається неясним. Це може бути пов’язано з відносно коротким терміном спостереженням за економічними змінами від моменту початку активного використання принципів КСВ та труднощами для оцінки такого складного явища. Перехідна українська економіка лише почала впроваджувати корпоративну соціальну відповідальність (КСВ), у зв’язку з чим іноді їй бракує глибокого розуміння того, «що це означає?» і «як це працює?». Польський досвід може стати хорошим прикладом для компаній і уряду східних сусідів, а також допомогти побудувати нові відносини між великим бізнесом і суспільством.