Корекція об’єкта соціальних експериментів Д. А. Столипіна - ПриймакO. М.; ПриймакЮ. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
Публікація присвячена проблемі корекції об’єкта, що відбулася в ході соціального експерименту одного з перших вітчизняних соціологів, учня Огюста Конта – Дмитра Аркадійовича Столипіна (1818–1893 рр.). У відповідності до стану соціологічної науки останньої чверті ХІХ ст. сформульовано визначення поняття «соціальний експеримент». Виявлені причини соціального експерименту, що був проведений Д. А. Столипіним протягом 1874–1893 рр. в с. Мордвинівці Бердянського повіту Таврійської губернії. Серед них у якості головних вказані криза поміщицького господарства та селянське малоземелля в умовах розгортання аграрного капіталізму на Півдні України. Доведено, що мета соціального експерименту цілком співпадала з напрямком пошуку імперською верхівкою соціальної опори на селі. Аналіз історичних джерел дозволив авторам встановити, що сутність його полягала у створені орендних хуторів на поміщицьких землях за для підвищення рентабельності останніх та популяризації серед місцевого селянства провідних на той час інтенсивних форм ділянкового господарювання. У відповідності до соціологічної концепції Д. А. Столипіна об’єктом експерименту стали місцеві селяни, яким пропонувалося розірвати господарські зв’язки з сільською общиною і отримати хутори у середньострокову оренду. Формулювання критеріїв порівняльного аналізу уможливило виокремлення в ході експерименту трьох етапів: 1874–1877 рр., 1878–1888 рр., 1889–1893 рр. Головним аргументом на користь такого підходу став не стільки факт внесення змін до орендних угод з хуторянами, скільки залучення до експерименту селян з різних соціальних страт. Автори встановили, що якщо на першому етапі хуторянами стали представники куркульської та заможної страт селянства, то на другому – серед заможних орендарів був один середняк, а на третьому – заможних та середняків було порівну. Соціальний експеримент Д. А. Столипіна охарактеризовано в публікації як найдовший в історії вітчизняної соціології.