Антропологічні виміри у релігійно-філософських поглядах українських мислителів західної діаспори - Сало, Г. В. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
У статті висвітлюються особливості релігійно-філософського вчення діаспорних мислителів. Охарактеризовано рівень дослідженості вказаної проблематики в історіографії. Проаналізовано сутність вчення українських філософів зарубіжжя, котрі використовували в своїх працях широкий інструментарій у процесі пізнання сутності людини. На основі поглядів зарубіжних українських філософів Дмитра Чижевського, Миколи Шлемкевича та Івана Огієнка показано, що їх науковий доробок характеризується антропологічною спрямованістю. Встановлено, що світогляд діаспорних науковців поєднував найкращі здобутки класиків української культури та європейської філософії. Виокремлено ключові риси антропологізму у філософії видатних українських вчених. Саме тому в процесі дослідження значну увагу приділено розкриттю сутності людиноцентричної концепції, що лежала біля витоків релігійно-філософського дискурсу українських мислителів зарубіжжя. Доведено, що наукова спадщина Д. Чижевського, М. Шлемкевича та І. Огієнка є значущою з точки зору проблематики сучасного релігієзнавства. Особливість вчення зарубіжних українських мислителів полягає в його антропологічній спрямованості, яка водночас не є відірваною від ірраціональних категорій існування. В результаті досліджень українська людина фактично вперше постає як самобутня не лише у своєму локальному просторі існування, але і в європейській системі філософських координат. Виходячи із результатів вивчення досвіду українських діаспорних філософів, зроблено висновок про значущу актуальність та перспективність подальших досліджень релігійно-філософського дискурсу мислителів західної української діаспори. Збереження загальнолюдських і гуманістичних цінностей філософів української діаспори, яке відображається у культурному житті та інших надбаннях, де українська діаспора зберегла та розвинула і підсилила культурну спадщину українського народу.