Релігійність в системі ціннісних орієнтацій школярів - Катаєв, С. Л. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
В статі аналізуються результати соціологічного дослідження місця релігійності в ціннісних орієнтаціях школярів. Були опитані 703 учня 8-10 класів м. Запоріжжя у грудні 2016 року. Релігія вважається одним із джерел і опорою моральної свідомості. Важливою складовою частиною релігійності є трансляція релігійних цінностей від покоління до покоління. Рівень релігійності може бути вивчений за допомогою емпіричних соціологічних досліджень, які дозволяють об’єктивно і в кількісної формі оцінити цей рівень. За даними дослідження стверджується, що релігія знаходиться на периферії у рейтингу життєвих цінностей підлітків Сходу України. З переліку 15 цінностей пункт релігійності зайняв передостаннє 14-е місце, поступаючи тільки цінності «мати владу». В сумі пункти «Скоріше, важливо» та «Дуже важливо» стосовно значущості релігійних цінностей обрали 32,4% респондентів. Наводяться дані про ціннісні преференції релігійних школярів у порівнянні з ціннісним профілем школярів нерелігійних. Для релігійних школярів такі цінності, як: розвиток своїх здібностей, самореалізація, отримання вищої освіти, родина, накопичення багатства та високі доходи, досягнення високого становіща в суспільстві, здобуття поваги серед людей мають значення більше, ніж для нерелігійних. Це не суперечить положенням М. Вебера та Г. Олпорта. Робиться висновок, що показники соціальної моралі дещо вищі у релігійних школярів, ніж у нерелігійних. Релігійні школярі більш консервативні, але досягальні цінності життєвого успіху, матеріального статку у них вище за нерелігійних школярів. Однією з причин відносно низького рівня релігійності у школярів на Сході України є дефіцит уваги батьків до релігійного виховання дітей.