Пошук напрямів виходу з кризи соціал-демократичного руху Австрії - Parlyk, Vladislav (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
Стаття присвячена кризі соціал-демократичних рухів в Західній Європі в ХХІ ст. Акцентовано увагу на еволюції Соціал-демократичної партії Австрії. Встановлено основне коло авторів, які займалися даною проблематикою. Дослідження умовно розділене на дві частини. У першій частині показана тенденція зниження електоральної підтримки соціалістичних і соціал-демократичних партій Західної Європи, в тому числі і в Австрії. Виділяються загальні причини кризи соціал-демократів, специфіка втрати голосів Соціал-демократичної партії Австрії. Емпіричну основу даної частини статті становить офіційна електоральна статистика і деякі результати досліджень австрійського Інституту соціальних досліджень і консалтингу SORA. У другій частині в хронологічному порядку виділено і проаналізовано етапи модернізації ідеології і комплексної організаційної реформи Соціал-демократичної партії Австрії. Розглянуто основні положення нової політичної програми партії, структура і важливі моменти нового організаційного Статуту. З’ясовано основні чинники, які виступили тригером до фундаментального оновлення Соціал-демократичної партії Австрії, особливості даного процесу. Результати дослідження можуть мати певну цінність для вчених, що займаються дослідженням соціал-демократичного руху, а також суб’єктів партійно-політичного життя.