Сервісна політика держави: світовий досвід - Aliyev, Abbas (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
У статті проаналізовано досвід країн-лідерів із впровадження сервісної політики держави (Австрія, Велика Британія, Франція, Німеччина, Малайзія, Сінгапур тощо) з метою виявлення ефективних практик реформування державної політики у контексті її сервісної спрямованості. Для дослідження відібрано країни, які репрезентують дві моделі надання публічних послуг (європейська та азійська). Доведено, що обидві демонструють високий рівень якості державних послуг. Виявлено відмінні мотиваційні чинники популяризації сервісної політики у країнах, що представляють ці дві моделі. Європейська сервісна політика формувалася як відповідь на запити та потреби громадян з метою задоволення їхніх інтересів, азійська – як інструмент посилення інвестиційної привабливості. Стверджується, що у ході соціально-політичних та адміністративних реформ, які відбуваються сьогодні в Україні, вивчення прикладного досвіду сервісної політики країн, що досягли найкращих показників у її здійсненні, стане у нагоді задля коректного визначення необхідних механізмів та виділення пріоритетних принципів. Переважно досліджуються прикладні кейси країн-членів ЄС з урахуванням євроінтеграційної стратегії України. Деталізовано нормативно-правові засади реалізації сервісної політики, виявлено характерні риси та результати практики сервісної діяльності держави у цих країнах. З’ясовано основні досягнення країн-лідерів з прикладної імплементації сервісної політики: скорочення термінів підготовки відповідей на запити громадян; проведення зовнішнього аудиту з метою створення системи, спрямованої на постійне вдосконалення; акцент на досягнення результатів, а не їхнє планування; підвищення якості інформування громадян про надання державних послуг; відкритість та прозорість діяльності органів влади; реалізації «електронного уряду».