Гендерні стандарти та очікування щодо сексуальних відхилень у гендерній культурі України - Svyatnenko, I. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
Стаття присвячена визначенню ціннісних структур гендерної культури в аспектах гендерних стереотипів щодо застосування морально-педагогічних та правових санкцій у проявах девіантної поведінки на основі ідеології матріархального расизму (типології) та типових проблем, що виникають з її наявності. Твори авторів формують теоретичну основу теорії автора, яка складається з основних положень, викладених у статті: 1) латентний гендерний расизм в українській гендерній культурі є ідеологією подвійних стандартів, що передбачає паралельне просування і заборону в сфері сексуальних норм і відхилень для чоловіків і жінок; 2) Гендерні стереотипи належать до оцінки сексуальної поведінки чоловіків як суб’єктів підвищеного морального, правового та педагогічного контролю за сексуальною поведінкою жінок; 3) вирощування гомофобії є інструментом гендерної влади, що дозволяє жінкам маніпулювати чоловіками, накладаючи ряд заборон на публічну чоловічу гомеопатію, заохочуючи подібну поведінку жінок; 4) стигматизація гомоеротизму дозволяє використовувати її як інструмент соціального контролю, включаючи систему політичної безпеки, в якій сім’я виступає як коріння. В результаті дослідження автор приходить до висновку, що вивчення ідеології та моральності латентного гендерного расизму в гендерній культурі України дозволило відкинути більшість припущень про егалітарні особливості гендерного позиціонування для чоловіків і жінок. Водночас режим привілеїв, доступний українській гендерній культурі, дає змогу визначити гендерні сценарії як матріархально-расистські і ті, які узгоджуються як з чоловіками, так і з жінками. Консенсусний характер такої ситуації доводить не тільки мовчазну згоду більшості з принципами гендерного расизму, а й нерозуміння політики гендерної рівності західного типу. Таке непорозуміння мінімізує шанси на створення егалітарної гендерної культури і сприяє подальшому поглибленню як гендерної нерівності, так і гендерного конфлікту в українському суспільстві з усіма його наслідками.