Позаакадемічна освіта як основа модернізації освіти України - ZhukovаG. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
Виявлено, що в умовах побудови суспільства знань поряд із глобалізацією та інтернаціоналізацією освітньої галузі важливу роль відіграє позаакадемічна освіта, яка розв’язує проблему доступу до освіти широких верств населення. Зважаючи на євроінтеграційний курс України, надзвичайно важливим є вивчення існуючого досвіду розвинених країн щодо забезпечення рівності освітніх можливостей. Фахівець може відповідати швидкоплинним вимогами ринку праці тільки в тому випадку, коли він у змозі постійно вчитися і оптимально використовувати накопичений освітній капітал. У системі освіти мають бути закладені можливості неперервної освіти, що повинні справджувати новітні потреби економіки. Навчання протягом життя стає необхідним і все більш значущим елементом сучасних освітніх систем, де все більшу роль відіграє позаакадемічна освіта, що реалізується в більшості випадків за рахунок самоосвіти громадян. Позаакадемічна освіта визначається організацією системних досліджень природи сучасного знання як специфічного типу філософської рефлексії, що можна означити категоріями діяльності в освіті. Під ними мається на увазі поліпшення якості професійної підготовки тих, хто навчається на підставі широкого використання інформаційно-комунікаційних технологій, формування в них умінь і навичок електронного моделювання. Сформовані ефективні стереотипи мислення і поведінки вимагають осмислення суті освіти і приведення її до відповідного ефективного шаблону, який є адаптованим до освітньої галузі. Освоєння позаакадемічних знань, на відміну від академічних, відбувається на особистісному рівні і формує потребу реалізації особистості в суспільному житті, підвищення рівня масової свідомості, перетворення абстрактного знання в практичне. Позаакадемічна освіта має ознаки актуальності, систематичності, додатковості одержуваних знань по відношенню до вже наявної освіти людини, задовольняє її суб’єктивні потреби. У перспективі слід очікувати ще більш тісну взаємодію різних видів і форм освіти.