Тактичний урбанізм у контексті розвитку урбаністичних практик в Україні - Loktionova, D. A. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
У статті подається дослідження явища тактичного урбанізму як способу інтеграції людини у соціокультурне середовище міста. Розглянуто доробки та публікації як вітчизняних, так і західних дослідників. Окреслено джерельну базу дослідження: від напрацювань класиків соціології до сучасників та інформаційно-аналітичних інтернет-ресурсів, на яких висвітлюється зміст ідей тактичного урбанізму. Виявлено, що дослідницький фокус попередників в основному зосереджений на переосмисленні проблеми просторового розвитку міської території. З огляду на це висвітлено процес теоретизування дефінітивного поля дослідження, починаючи з ідей М. Кастельса. Розкрито зміст поняття «тактичний урбанізм» у суспільному дискурсі, під яким слід розуміти цілеспрямовані дії міської влади та громадськості у сфері розвитку міського середовища з метою наповнення його традиційним змістом. Представлено процес інституціоналізації урбаністинчого руху у контексті вітчизняного розвитку. Проаналізовано вітчизняні формальні / неформальні локальні ініціативи. З огляду на це наведено основні форми та практики тактичного урбанізму, окреслено коло акторів, які задіяні в процесі їх реалізації. Представлено основні результати соціологічного дослідження, які демонструють рівень відповідальності та залученості мешканців до процесу благоустрою / облаштування території міста. Узагальнено особливості явища тактичного урбанізму в контексті розвитку вітчизняного суспільства за сучасних умов. Встановлено, що залученість громадян щодо реалізації практик у сфері тактичного урбанізму можна справедливо назвати новою формою громадянської участі. Однак результати проведеного соціологічного дослідження продемонстрували, що попри розвиток ідей тактичного урбанізму у контексті реалізації вітчизняних урбаністичних практик, готовність міського населення до змін та рівень їх відповідальності за ці зміни залишається невисоким.