Практики самопрезентації в інтернет-просторі: форми і тенденції - Nastoiashcha, K. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
Внаслідок сучасної мобільності, а також специфіки засобів спілкування за особою слідкує велика кількість людей, які формують думку про неї, спираючись головним чином на цінності матеріального плану (в деякій мірі також на виховання), що особа може демонструвати, знаючи про стеження. Індивідуалізація ж, як глобалізаційний тренд, висуває до людини вимогу – жити оригінально. Тому дії, спрямовані на формування іміджу, мають перш за все у своїй основі самопрезентацію. Сучасна людина відсторонюється від традиційних соціальних зв’язків, чому сприяють зміни можливостей соціальних комунікації. Сучасній людині не вистачає комунікацій віч-на віч, але вони замінюються інтернет-комунікаціями. Соцмережа перетворилася у медійне середовище, яке є інструментом для саморозвитку, вираження свого «Я», його конструювання. Хоча інструменти презентації особистості у соцмережах все ж уніфіковані і мають обмеження, вони дають можливість створювати достатньо багато індивідуальних образів, в залежності від того, чого хоче добитись користувач і наскільки багата в нього уява. Міняється ідентичність, змінюються практики самопрезентації – особа починає формувати своє «Я» на основі побаченого, позичаючи, копіюючи образи оточуючих (під час споживання нових медіа-продуктів). Віртуальна комунікація має і ряд специфічних рис. Серед них – великий вибір «інструментів», за допомогою яких можна сформувати власну ідентичність, відсутність тілесного контакту, учасники такої комунікації можуть не знати один одного. Це дає величезні можливості для презентації своєї особи перед «віртуальним оточенням», іншими користувачами того чи іншого інтернет-ресурсу. Завдячуючи фотографії, популярною практикою самопрезентації стала селфізація. Через селфі особистість формує та вдосконалює свій імідж для суспільного споживання. «Віртуальні» самопрезентаційні стратегії, які формують певні образи, можуть бути різними – в залежності від того, чому надасть перевагу користувач. У основі вищевказаних стратегій лежить формування образів, які подобаються суспільству: обізнаних у своїй справі, успішних у професії, комунікабельних, таких, що є часткою певної групи, гарних у фізичному плані.