Інформаційно-комунікативні стратегії євроінтеграції в Україні - Kostenko, A. M. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
Успіх євроінтеграції пов’язується значною мірою з інформаційним забезпеченням цього процесу. Існує пряма кореляція між інформованістю людини та її здатністю ухвалювати більш структуровані, раціональні, свідомі рішення щодо політики, а отже і позиціонувати себе відносно певних процесів у країні, зокрема і євроінтеграції. В статті виокремленні основні етапи інформаційного забезпечення процесу євроінтеграції України, а саме: етап обговорення переваг євроінтеграції; етап інформаційного тиску; етап посилення інформаційної тривоги та зростання напруженості в суспільстві; етап різкої протестної реакції суспільства; етап відновлення курсу на євроінтеграцію. Диференційовано цільову аудиторію за рівнем володіння інформацією про особливості та характер взаємовідносин між Україною та ЄС, відповідно до якої проаналізовано особливості механізмів інформування в Концепції реалізації державної політики у сфері інформування та налагодження комунікації з громадськістю з актуальних питань європейської інтеграції України на період до 2017 та Стратегії комунікації у сфері європейської інтеграції на 2018–2021 роки. Зазначені документи є механізмом розподілу відповідальності за проведення інформаційної політики з питань європейської інтеграції (у тому числі й фінансову) між органами державної влади та зацікавленими неурядовими організаціями, міжнародними донорами і бізнес-структурами. У зв’язку з цим зростає роль громадських інституцій, завданнями яких є інформування щодо євроінтеграційних процесів України та робота з різними цільовими групами, з одного боку, та налагодження комунікації між владою т громадянським суспільством при плануванні та реалізації інформаційних кампаній з євроінтеграції, з іншого. Встановлено, що місцеві органи влади у своєму розпорядженні мають достатньо інструментів для впливу на громадську думку, проте досить часто ігнорують питання європейської інтеграції. Крім того, важливою умовою імплементації Стратегії на регіональному рівні є налагодження співпраці між місцевою владою та громадськими організаціями.