Організація дозвіллєвих практик студентської молоді в умовах закладів вищої освіти - Tashkinova, O. A.; Kalinina, A. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
У статті проаналізовано особливості організації дозвіллєвих практик студентської молоді в умовах закладів вищої освіти. Зазначено, що організація дозвілля здобувачів вищої освіти є важливим завданням в умовах сучасного розвитку суспільства. Сучасна студентська молодь розглядається як важливий ресурс успішного розвитку нашої держави. Підкреслюється, що важливість якості та змісту дозвілля молоді зумовлена тим, що найчастіше вони час дозвілля присвячують в основному спілкуванню в молодіжних компаніях, групах однолітків, соціальних мережах. Створюється певна молодіжна субкультура, яка може або позитивно, або негативно вплинути на розвиток особистості. Звертається увага, що саме заклади вищої освіти мають стати одними із основних суб’єктів організації життєвого простору студентства не тільки під час навчання, але й у вільний від навчання час. Студенти мають потребу в якісному та змістовному дозвіллі, орієнтованому передусім на особистісний та професійний розвиток молоді. У статті представлені результати соціологічного дослідження «Місто очима студентів» (n 486 осіб, студенти денної форми навчання закладів вищої освіти м. Маріуполя, дослідження репрезентативне та відображає генеральну сукупність за ознакою ВНЗ, факультет та курс навчання, похибка складає – 3%), проведеного за участю автора в листопаді 2017 року. Аналізується ступінь задоволеності студентів такими аспектами життя в місті, як навчання, розвиток, відпочинок, творчість та участь у різних соціальних ініціативах. Представлено досвід ДВНЗ «ПДТУ» стосовно створення умов для проведення студентами вільного від навчання часу. Наводиться приклад впровадження волонтерської діяльності як одного з напрямів виховної діяльності, спрямовано на якісну організацію дозвілля молоді. Зазначено, що підтримка студентських соціальних ініціатив саме з боку закладів вищої освіти дозволить реалізувати соціально значущі потреби молоді.