Соціокультурні аспекти соціальної організації освітніх установ інтернатного типу: соціосистемологічна модель - Gordienko, N. M. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
В статті розглянуто теоретичні аспекти і розкрито зміст соціосистемологічної моделі соціальної організації школи-інтернату. Проаналізовано основні соціокультурні характеристики соціальної організації інтернатного закладу, до яких зараховано: характер відносин між учасниками освітнього процесу, норми діяльності, цінності школярів, ідентичність та інші якісні ознаки, що характеризують соціальну організацію закладу в соціокультурному аспекті. Розкрито зміст соціосистемологічної моделі освітньої організації шкіл-інтернатів за структурою, що складається з трьох підсистем. Перша підсистема містить інтегруючі компоненти освітньої організації: соціальні константи функціонування школи-інтернату, її місію та ідентичності. Друга підсистема включає елементи смислоутворення: світогляд соціальних акторів школи-інтернату, спрямованість її діяльності, ієрархію цінностей вихованців та статусно-рольову ієрархію закладу. Світоглядні характеристики соціальних акторів школи-інтернату розглядаються як певна соціальна картка, яка дозволяє визначити суспільну роль закладів цього типу і значення ключових ідентичностей, сукупність яких формує школу-інтернат як навчальний заклад. Проаналізовано суспільні наслідки різних типів світогляду соціальних акторів школи-інтернату: адміністративного, кадрового та педагогічного, з яких тільки останній тип відповідає місії цього соціального інституту, а інші є чинником корупції та інших девіацій у діяльності інтернатного закладу. До третьої підсистеми віднесено елементи нормативної моделі: соціальний характер вихованців, соціальні норми і соціальні сценарії випускників. Визначено три типологічні групи, на які поділяються учні шкіл-інтернатів за критерієм ставлення до соціальних норм: гіпонормативний тип (випускники, схильні до егоцентризму та девіантної поведінки), конформно-адаптивний тип (випускники, які дотримуються соціальних норм під впливом групового тиску та соціальних санкцій), середньо-нормативний тип (випускники, які діють відповідно до норм, заснованих на самостійних зусиллях).