Політичний консенсус як чинник сталого розвитку сучасного демократичного суспільства - Tupitzya, O. L.; Khabarieva, K. K. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
У статті проаналізовано інноваційні підходи щодо використання міждисциплінарного наукового пошуку для вирішення завдань сучасної політичної науки. Надано увагу предметному полю політичного консенсусу, у якому нормативні засади функціонування політичних інститутів набувають нового змісту. Розглянуто значення політико-інституційних вимог щодо встановлення консенсусу для легітимації транзитивних політичних режимів. З’ясовується результативність політичного консенсусу в умовах масштабних політичних криз. Визначено значення етапів досягнення політичного консенсусу для нових демократій, до яких належить і сучасна Україна. Метою статті є встановлення особливостей інтерпретації політичного консенсусу як чинника сталого демократичного розвитку суспільства. З’ясовано зміст теоретичних та методичних засад розвитку політико-інституційного забезпечення політичного консенсусу. Встановлено зміст політичного консенсусу та його предмет, діяльність суб’єктів та об’єктів політичного консенсусу, які вступають між собою у взаємодії. Охарактеризовано також рівень загальної політико-правової культури консенсусних відносин, яка складається у кожному трансформаційному суспільстві. Виявлено особливості співвідношення політико-інституційного забезпечення політичного компромісу і політичного консенсусу. Оцінено значення політичного консенсусу, який передбачає стан всезагальної згоди політичних суб’єктів у межах прийняття макрополітичного рішення. Надано увагу просуванню політичного компромісу у трансформаційних суспільствах у сучасній політичній науці. Проаналізовано чинники політико-інституційного забезпечення політичного консенсусу визначають необхідність прийняття спільних рішень окремими гілками влади та тимчасовими органами влади.