Соціоекологічні проблеми сучасного міста як штучного середовища існування індивіда - KomуkhN. G. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
В статті розглядається проблематика, що належить до наукового поля соціальної екології, яка є галуззю соціологічного знання. Зокрема, розглянуті питання стану міського середовища та громадської думки стосовно екологічної проблематики на прикладі міста Дніпро. Базові методологічні принципи дослідження: принцип коеволюції та ключові положення структуралістського конструктивізму. На основі ґрунтовного аналізу наукових джерел, операціоналізовано визначення навколишнього середовища людини як простору, що складається з компонентів: біосфери, техносфери і штучного простору (фізичний) – місце (місто, село), житло, а також соціуму, що представлений трьома рівнями: соціоетальним (культура, політична влада), інституційним (інститути суспільства, що об’єднує статуси і ролі індивідів); статусно-рольовим. Встановлено, що громадська думка виявляє високу стурбованість екологічною ситуацією навколишнього середовища, однак екологічні цінності займають далеко не перше місце в статусно-ієрархічній структурі соціальних цінностей, що перешкоджає екологізації соціальних практик та інституалізації екологічних інтересів. З’ясовано, що ефекти репрезентації екологічності просторової організації міста знаходяться в стані усвідомлення як з боку громади, так і місцевої влади. Акцентована увага на ключових засадах та акторах вирішення екологічних проблем міста.