Чому в Україні слід розвивати дуальну вищу освіту? Соціологічний погляд - Giluyn, O. V.; Kolisnyk, L. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
Стаття присвячена проблемі взаємодії ринку праці та вищої освіти в сучасному українському суспільстві. На основі аналізу статистичних даних та результатів соціологічних опитувань різних категорій населення робиться висновок, що ринок освітніх послуг в нинішній Україні функціонує переважно сам по собі, майже не взаємодіє із ринком праці. Відзначається, що суттєвим проявом дисбалансу попиту та пропозиції на ринку праці є невідповідність структури, обсягів та якості підготовки випускників закладів вищої освіти потребам роботодавців, економіці України в цілому, а також неформальна та неповна зайнятість, поширена практика працевлаштування випускників закладів освіти не за фахом, трудова міграція, нездатність ринку освітніх послуг своєчасно реагувати на зміни, що відбуваються на рику праці. Подолати відірваність вищої освіти від вітчизняного ринку праці неможливо без посилення взаємозв’язку теоретичної і практичної підготовки студентів. У статті підкреслюється, що це, як показує європейський досвід, за нинішніх умов можна ефективно здійснювати через впровадження в Україні дуального навчання. Адже дуальна система освіти, як одна із сучасних моделей кооперації навчання з виробництвом, відповідає інтересам усіх задіяних в ній сторін – роботодавців, студентів, закладів вищої освіти, а також держави. Відзначається, що елементи дуальної освіти у вигляді поєднання роботи з навчанням, як у форматі здобуття освіти за вечірньою чи заочною формою навчання, так і у форматі навчальних закладів при великих виробничих підприємствах (ВТНЗ), існували ще в Радянському Союзі в період розквіту там планово-адміністративної системи, але при переході до ринкової економіки в пострадянських країнах були знехтувані. Звертається увага на те, що дуальну освіту не слід ідеалізувати, вона має не тільки переваги, але і певні обмеження. Дуальна форма навчання підходить не всім і не завжди, не для кожної спеціальності. Найкраще вона підходить при підготовці фахівців для таких сфер, як економіка, бізнес-адміністрування, інженерія, соціальне забезпечення. Обмежені можливості використання дуальної освіти при підготовці мистецтвознавців та гуманітаріїв. В статті відзначається, що ідея впровадження дуальної вищої освіти в Україні позитивно сприймається як керівництвом галузевого міністерства освіти, так і простими громадянами. Наводяться дані соціологічного опитування жителів м. Дніпра стосовно того, що впровадження дуальної освіти, на думку громадян, не повинно бути обов’язковим для усіх закладів вищої освіти чи усіх студентів та повинно починатись тільки зі старших курсів навчання.