Жорж Ґурвіч – предтеча створення соціологічної школи в Дніпровському університеті - Kryvoshein, V. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
Визначена роль і місце Жоржа Ґурвіча у створенні соціологічної школи в Дніпровському університеті. З’ясовано, що на початку своєї академічної кар’єри Жорж Ґурвіч, корифей Паризької соціологічної школи, деякий час працював у Катеринославському університеті, тим самим заклавши, хоча б на імпліцитному рівні, паростки соціологічної освіти в Придніпровському регіоні. Описано перебіг подій, що передували відкриттю в Катеринославі класичного університету. Окремо зауважується, що при відкритті юридичного факультету названого вишу особливу роль було приділено забезпеченню соціологічної складової підготовки майбутніх правників. Спираючись на досвід західноєвропейських і особливо американських університетів, було запропоновано при відкритті юридичного факультету у Катеринославі заснувати кафедру соціології. Задля виконання цієї місії до Катеринославського університету був запрошений талановитий випускник Петроградського університету Георгій (Жорж) Ґурвіч, який є учнем інтелектуальних лідерів російської правничої школи Л. Петражицького, П. Новгородцева, Ф. Тарановського. Працюючи на кафедрі енциклопедії, історії філософії права, він заклав основи соціологічної культури в цьому закладі вищої освіти. Охарактеризовані соціологічні погляди Жоржа Ґурвіча, відзначено, що його соціологію відрізняє принципова увага до теоретико-методологічних питань, феноменологічний ракурс розгляду соціальних проблем, з’ясування історико-генетичних підвалин соціальних процесів. Підкреслено, що саме такий фокус розгляду проблем притаманний соціологічній школі, що сформована в Дніпровському університеті.