Кафедра всесвітньої історії Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара: минуле і сьогодення - Arkhireiskyi, D. V.; Venher, A. G. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
У статті висвітлено історію кафедри всесвітньої (загальної) історії Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Встановлено, що створена вона була в 1918 р. одночасно з відкриттям Катеринославського університету. З’ясовано, що на початку свого існування кафедра була представлена не чисельною групою науковців, фахівців зі всесвітньої історії, вихованців дореволюційної системи підготовки професійних істориків. На прикладі досліджуваної кафедри розкрито механізми підпорядкування радянської гуманітаристики пануючій марксистській ідеології. Це досягалося шляхом репресій проти науково-педагогічних працівників, насамперед із дореволюційним стажем, заміною їх на партійних призначенців, послаблення наукової складової за рахунок посилення навчальної, залучення вишівських викладачів до лекторсько-пропагандистської роботи. Кафедра кілька разів із різноманітних причин припиняла своє існування, але невідмінно відроджувалася, що пояснювалося перманентною потребою міста і регіону у професійних істориках. З’ясовано, що з кінця 1960-х рр. кафедра загальної історії почала комплектуватися випускниками рідного факультету. Саме з цього часу зросла вага її наукової діяльності, насамперед через орієнтацію її тодішніх керівників на історичну германістику. Для акумуляції дослідницьких зусиль у відповідному напрямку на кафедрі було розпочато періодичний випуск збірки наукових праць «Вопросы германской истории», а пізніше створено Інститут українсько-німецьких досліджень. Трансформація вітчизняної історичної науки, викликана розпадом СРСР та оголошенням незалежної України, мотивувало викладачів і науковців кафедри до пошуку та розробки нових теоретичних підходів до вивчення всесвітньої історії та викладання відповідних дисциплін, зміни магістральних тем дослідження (переважно вивчення проблем німецько-менонітських колоністів на теренах Російської імперії й України зокрема) тощо. Важливим завданням, яке колектив кафедри ставив перед собою, було збереження її унікальності й неповторності. На сучасному, не менш простому, етапі кафедра всесвітньої історії намагається залишатися універсальним структурним підрозділом Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара.