Інтелектуальна місія університету. До 100-річчя Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара - Svitlenko, S. I. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
У статті показані сучасні підходи до вивчення проблеми місії університету в сучасній історіографії. Автор поставив за мету висвітлення інтелектуальної місії університету, яка розглядається в історичній ретроспекції на прикладі Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Розкрито, як упродовж ста років від часу свого заснування університет виконував свою інтелектуальну місію на різних етапах функціонування, хоча під впливом ідеологічних, суспільно-політичних та військо-політичних чинників цей процес розвивався не однолінійно по висхідній, а мав певні перерви поступовості. У статті представлене авторське бачення сутності сучасної інтелектуальної місії українського національного університету, яка полягає в істотній модернізації всіх ділянок роботи з метою підтримання і зміцнення флагманських позицій в системі вищої освіти та науки України на основі органічного поєднання сучасної теоретико-методологічної, інформаційно-технологічної й методичної підготовки фахівців, виховання їх на принципах високої професійної етики та моральності, в дусі самовідданого служіння університетській корпорації і народу України. Наголошено, що втілення в життя такого підходу передбачає активне утвердження інноваційної, інтелектуально-інформаційної моделі університетської освіти та науки, що мають розвиватися на автономних засадах і разом з тим ефективно взаємодіяти з державою, громадянським суспільством та бізнесовими колами.