Формування мережі губернських установ Катеринославської губернії у XIX столітті - Tleush, V. M. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
Стаття присвячена історії формування мережі губернських установ Катеринославської губернії у ХІХ ст. Виявлено, що основною метою приведення мережі губернських установ у відповідність з центрально-російськими губерніями стала ліквідація будь-яких відмінностей у адміністративному устрої Катеринославської губернії. Мережа губернських установ Катеринославської губернії, утвореної 1802 року, конструювалася на основі її територіального поділу. З’ясовано, що місцеві органи влади утворювались згідно із законодавством Російської імперії та за прикладом центрально-російських губерній. Встановлено, що основною метою заснування та функціонування цих установ стала їх інтеграція у державну систему Російської імперії. У статті виявлено, що до середини ХІХ ст. мережа губернських установ значно збільшилась. Загалом місцеві органи влади, створені в Катеринославській губернії, за деяким виключенням відповідали нормативно-правовим актам Російської імперії, але, втім, мали свої особливості як у структурі, так і функціях. Окрім того, установи, створення яких регламентувалось загальноімперськими нормативно-правовими актами, зазвичай утворювались та починали функціонувати через декілька років після більшості центрально-російських губерній. З’ясовано, що поступово за півстоліття існування Катеринославської губернії склад її губернських установ уніфікувався до загальноросійського зразка, але все ж деякі установи так і не були створені. У статті доведено, що губернські органи влади Катеринославської губернії формувалися протягом усієї першої половини ХІХ століття, тож інтеграцію адміністративного устрою регіону не вдалося здійснити швидкими темпами. Після ліквідації Новоросійського генерал-губернаторства в управлінні Катеринославської губернії відбувалися процеси, що ще більше прирівняли її до внутрішньої губернії Російської імперії.