Нові нафтові проекти і раціональне використання доходів від них в соціально-економічному розвитку населення (2004-2014) - Adygozalova, G. S. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
Aзербайджанська Республіка день у день процвітає, і у зв’язку з цим важливість реалізованих в країні проектів і важливість державних програм продовжують рости. Найважливішим моментом є те, що нафтові доходи тепер більш розділені на соціальні сфери, а нафтовий капітал перетворюється в людський капітал. Нинішнє міжнародне становище Азербайджану дозволяє віддати перевагу якійсь полеміці або напрямку в області зовнішньої політики і обумовлювати вибір балансуючого і врівноважуючого політичного курсу. З цієї точки зору Азербайджан є однією з найважливіших держав на Кавказі і в Каспійському регіоні в цілому Нафтова політика Азербайджанської Республіки вважається одним із пріоритетних напрямків, які формують і внутрішній, і зовнішній потенціал країни. Одним з основних напрямків нафтової стратегії Гейдара Алієва було транспортування азербайджанської нафти на світовий ринок. Для довгострокового захисту інтересів Азербайджану в цій області, розвитку широкомасштабного міжнародного економічного співробітництва, реалізації проекту основного експортного трубопроводу стратегічного значення Баку–Тбілісі–Джейхан була проведена велика робота і проведені успішні переговори. Реалізуючи поставлені завдання, Азербайджан, з одного боку, визначає свою модель політичного і економічного розвитку, а з іншого – з метою захисту своїх національних інтересів, дотримуючись прийнятих міжнародних норм і правил, налагоджує політичні економічні та культурні зв’язки з іншими державами. І це цілком природно, тому що задоволення внутрішніх, економічних, політичних і духовних потреб будь-якої країни вимагає від неї налагодження і розвитку взаємовигідних зв’язків співробітництва, проведення зовнішньої політики, що відповідає національним інтересам.