Довіра як соціальний ресурс: від теоретичної концептуалізації до пошуку механізмів практичного управління - Stetsenko, T. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
Стаття присвячена аналізу довіри як соціального ресурсу суспільства. Встановлено, що усвідомлення значимості довіри для функціонування суспільства спрямувало логіку розвитку наукової думки від теоретичної концептуалізації явища довіри до пошуку механізмів практичного управління довірою як соціальним ресурсом. Основна мета статті — виявлення механізмів управління соціальним ресурсом довіри. У зв’язку з чим були описані основні здобутки та напрями дослідження феномена довіри. Обґрунтовано необхідність інтерпретації довіри як соціологічної категорії. Описано взаємообумовленість між довірою та соціальним капіталом. Розкрито розуміння довіри у сенсі соціального ресурсу. Викладено основний досвід емпіричного вимірювання довіри в Україні. Автор запропонував основні механізми управління соціальним ресурсом довіри на прикладі українського суспільства: 1) практичне соціологічне вимірювання довіри; 2) відтворення критеріїв довіри; 3) інформування; 4) інструменти контролю; 5) створення і реалізація соціально значимих ініціатив. Доведено необхідність розрізняти серед механізмів управління соціальним ресурсом довіри їх конструктивні та маніпулятивні форми, а також ознаки, за якими вони визначаються. Виявлені механізми управління соціальним ресурсом довіри в подальшому пропонується враховувати в теоретичних розробках, емпіричних дослідженнях та практичному соціальному управлінні.