Державна територія та територіальна цілісність: структурно-функціональний аналіз морфології понять - Dakhno, O. Y. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
З’ясовується сутність державної території, конкретизовано основні теорії її дослідження, зокрема, концепції А. Кейсеса, Ф. Фукуями, А. Ейде, Ж. Якобсона, А. Ертеля. Систематизовано основні дослідницькі підходи до ідентифікації змісту територіальної цілісності та інструментів її захисту, які були сформовані в межах світової наукової думки. Уточнюється структурний і функціональний зміст території держави, визначається її структурний склад, висвітлюються історичні аспекти її утворення, морфологія, місце знаходження і характеристики кордонів. Висвітлено економічні і політичні особливості розвитку державної території. Встановлено взаємозв’язок між структурою державної території і територіальною структурою економіки, змістом територіальних суперечок і претензій між державами, а також характером відповідних територіально-етнічних конфліктів, що призводить до порушення її цілісності. З’ясовано сутність понять «державний кордон», «територіальна цілісність», розкрито їх структурно-функціональний зміст, склад, історію формування, морфологію, місце розташування та характеристики кордонів; наведено економічні й політичні особливості її розвитку. Розмежовано поняття територіальної цілісності, під якою розуміється єдність та неподільність, та територіальної недоторканості, що характеризує збереження цілісності території, захист від посягань з боку інших держав або інших політичних сил. Територіальна цілісність та недоторканість території розглядаються як ціле та часткове, на підставі чого недоторканість виступає структурною складовою та необхідною умовою територіальної цілісності держави. Проаналізовано взаємозв’язок між структурою державної території та територіальною структурою господарювання, визначено зміст територіальних суперечок і претензій між державами, а також охарактеризовано природу відповідних територіально-етнічних конфліктів, які призводять до порушення її цілісності.