Громада як суб’єкт культури локальної демократії - Tsumariev, Marat I. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
Аналізуються особливості територіальної громади як суб’єкта культури локальної демократії – специфічної сфери локальної політичної культури, що стосується знань, умінь, навичок застосування законодавчо визначених механізмів локальної демократії, політичної участі у згаданих механізмах. У ході дослідження проаналізовано основні підходи до розуміння територіальної громади, її правовий статус та специфіку територіальної громади як групового суб’єкта культури локальної демократії. Виявлено особливості культури локальної демократії, притаманні різним рівням групових суб’єктів (базовий, основний, загальний), які виокремлені нами за критеріями: кількості населення територіальної громади; міцності соціальних зв’язків мешканців, усвідомлення ними необхідності участі у вирішенні спільних проблем. З’ясовано, що до групових суб’єктів культури локальної демократії належать територіальні громади (мешканці населених пунктів в межах таких адміністративно-територіальних одиниць, як місто, селище, село); частини територіальної громади на мікрорівні, локалізовані за територіальною ознакою (мешканці району у населеному пункті, мікрорайону, кварталу, вулиці, багатоквартирного будинку). Також шляхом аналізу нормативних актів встановлено, що суб’єктом механізмів локальної демократії може бути територіальна громада в цілому, але окремі механізми можуть бути здійснені тільки на рівні частини територіальної громади.