Політика безпеки Словацької Республіки у контексті активізації гібридних дій Російської Федерації - Maksymets, Vira Y. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
Проаналізовано зміни в середовищі безпеки Словаччини, що відбулися після анексії Криму та ситуації на сході України. Це змінило стратегічну ситуацію не тільки в Центрально-Східній Європі, але де-факто в європейському та трансатлантичному оборонному комплексі. Обгрунтовано тезу, що ці стратегічні зміни не тільки змінили ситуацію, яка існувала з кінця холодної війни, але призвели до зміни парадигми в політиці безпеки. Сьогодні, крім оборони громадяни Словаччини, визначають також інші вектори, зокрема енергетичний, екологічний, кібернетичний. Як у формулюванні так і у виконанні політики безпеки Словаччини у 2014 р. був період системних змін через анексію Російською Федерацією Криму. Для реалізації інтересів безпеки Словацька Республіка використовує своє членство в міжнародних (НАТО, ООН) і регіональних (Вишеградська четвірка, ЄС, ОБСЄ) організаціях та об’єднаннях, розвиваючи свої здібності, гнучкість і їх взаємно посилюючу співпрацю. Визначальним у словацькій зовнішній безпеці виступає членство в НАТО.