Доба хмельниччини в інтерпретації польського історика Людвіка Кубалі - Pestrykova, O. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
Аналізуються праці польського історика другої половини ХІХ ст. – початку ХХ ст. Л. Кубалі, присвячені добі Хмельниччини. Зроблено спробу встановити, яке місце подіям 1648 – 1654 рр. в історії Речі Посполитої відводив дослідник. Окреслено його погляди на події сер. XVII ст. у порівняльному контексті з історіографічною традицією того часу. З’ясовано особливості термінологічного означення та причин повстання під проводом Б. Хмельницького, інтерпретації Л. Кубалею загального перебігу бойових дій та їх головних наслідків.