Уявлення про розвиток у працях Аристотеля та сучасність - Plaksina, O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
Стаття присвячена ініціалізації поняття розвитку в європейській філософській думці, яка є складовою частиною великої проблеми сталості розвитку суспільства. У роботі уточнено й узагальнено зміст терміну розвитку на сучасному етапі, виділені основні його характеристики, проведено пошук та ідентифікацію атрибутів розвитку у філософській спадщині Аристотеля. Встановлено, що Аристотель із різним ступенем глибини охопив більшість із відомих сучасній філософії атрибутів розвитку. На цій осноі охарактеризовані ґрунтовне відображення поняття розвитку Аристотелем та об’ємне розкриття його змісту. Виявлено, що Стагірит мав енциклопедичне, панорамне уявлення про розвиток і здійснив фундаменталізацію розвитку з рівня уявлення на рівень ключового системоутворюючого принципу натурфілософії. Показано, що, згідно Аристотелю, представники сфери живого − рослини, тварини і люди − існують не розрізнено і відокремлено, наділені власним «набором» здібностей душі. Вони з’єднані у цілісність сфери живого наскрізним пронизуючим зв’язком, і зв’язок цей є розвитком.