Державна політика щодо зниження дитячої смертності в УРСР (1965 – 1985 рр.) - Topolnytska, Y. A. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
В статті на основі аналізу нормативної бази, внутрішньої документації державних органів влади і офіційної статистики з приводу роботи системи охорони здоров’я в УРСР досліджено основні напрямки державної політики щодо зменшення рівня дитячої смертності в другій половині 1960-х – першій половині 1980 рр. Охарактеризовано певні кроки державної влади щодо покращення демографічної ситуації в республіці і зниження дитячої смертності. Встановлено, що здійснювані державою заходи передбачали будівництво і відкриття мережі жіночих консультацій, лікарських стаціонарів, пологових будинків і дитячих лікарень із максимальним забезпеченням жінок і дітей лікарняними ліжками. Виявлено ряд недоліків у веденні державної політики з охорони здоров’я і з’ясовано їх причини. Так, органи державної влади фактично не звернули увагу на проблему укомплектування лікарняних закладів спеціалізованим обладнанням, діагностичним устаткуванням, медикаментами, а в першу чергу - кваліфікованими кадрами, робота яких, при наявності сучасного обладнання і належного медикаментозного забезпечення могла б попередити дитячі захворювання і знизити показники смертності дітей. Головними причинами провалу реформ у системі охорони здоров’я був недостатній рівень державного фінансування, а також нарощування кількісних показників. Оскільки в СРСР вважалося, що це вирішить ряд проблем у системі охорони здоров’я. В статті доведено, що питання ранньої дитячої смертності не було вирішено в УРСР і, на жаль, для сучасної України також залишається актуальним.