Гендерна асиметрія в органах місцевого самоврядування: на прикладі Дніпропетровської області - Skrypnyk, A. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
Дана наукова публікація ставить за мету визначити ситуацію гендерної асиметрії в органах місцевого самоврядування. Стаття складається із трьох основних блоків. У першому блоці визначені теоретичні основи вивчення гендерної асиметрії, у тому числі – через призму соціологічної науки. Було зафіксовано характеристику таких понять, як «гендер», «стать», «гендерна асиметрія». Охарактеризовано закономірності розвитку ситуації гендерної асиметрії через призму світової історії. Водночас ситуація гендерної асиметрії досліджується в рамках українського суспільства. Ми досліджуємо гендерну асиметрію через одну з її сторін – політичну. Ситуація гендерної асиметрії у політичній сфері досліджується з позиції історичної (вплив історії українського суспільства на теперішню ситуацію). Далі ми досліджуємо перспективи та напрямки розвитку гендерної ситуації (на прикладі ЄС). Останнім блоком даної наукової публікації є характеристика сьогоднішньої ситуації, що склалася в органах місцевого самоврядування міст Дніпро, Кам’янське (Дніпродзержинськ) та Верхівцеве.