«Комплекс Прометея» та «комплекс Емпедокла» як фрагменти «Поетики вогню» Г. Башляра - Osetrova, O. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
Стаття присвячена аналізу центральних понять розробленої французьким мислителем XX ст. Г. Башляром «Поетики вогню», до яких, зокрема, належать поняття «комплекс Прометея» і «комплекс Емпедокла». Смислове навантаження вогню містить такі протилежності, як життя та смерть, тепло та знищення, вогнище та попелище. Вогонь породжує полум`я і світло як символи трансцендентності. Якщо Прометей – батько Вогню, який він вкрав у богів та дарував людям, то комплекс Прометея є символом конструктивної непокори – непокори заради дії, втілення у буття певних сенсів. Шлях Прометея ініціює тріаду вогонь – світло – свідомість, важливу в процесі усвідомлення людської долі, зміненої з приборканням вогню. У метафізичній площині комплекс Прометея трансформується в комплекс Емпедокла, який координує у собі його життя, філософію і смерть, які на духовному рівні тісно переплелися, утворивши органічну єдність. Комплекс Емпедокла поєднав у собі діонісійське як ірраціонально-романтичне і аполлонівське як раціонально-гармонійне начала, котрі невід’ємні одне від одного. Розвинутий Г. Башляром «Психоаналіз Вогню», на думку його автора, повинен реалізувати завдання філософії, що полягає у поєднанні поезії та науки, поодинокі шляхи яких примордіально протилежні. Емпедокл перший з античних мислителів продемонстрував здатність на метафізичний бунт. Адже боротьба з роком як прояв героїчного фаталізму можлива за умов впевненості у пануванні універсальної долі. Онтологічний монізм передбачає можливість людинобожжя, виразом якого виступає злиття окремого індивіда з космічним началом. Згідно з позицією Г. Башляра, самознищення Емпедокла є космічною смертю, яка знаменує собою не просту загибель на самоті, а перехід в іншу якість. Наявність і розвиток у людей (ширше – у людстві) обох комплексів – Прометея та Емпедокла – свідчить про людське прагнення до того оновлення, що своєю характерною рисою має трансцендентне освітлення.