Репресії проти жінок-викладачів вишів (за матеріалами архівно-слідчої справи Жозефіни Діндо) - Dovzhyk, A. I. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
У статті за матеріалами архівно-слідчої справи і документів особового фонду радянських скульпторів Бернарда Кратка і Жозефіни Діндо досліджено біографію доцента Київського художнього інституту скульптора Жозефіни Діндо. Через призму біографічного дослідження окреслено репресії проти науково-педагогічної і мистецької інтелігенції в другій половині 1930-х років. Оприлюднено архівно-слідчу справу Жозефіни Діндо, яка відклалась у Центральному державному архіві громадських об’єднань України, за матеріалами якої вдалось уточнити і повніше висвітлити біографію мисткині. Матеріали архівно-слідчої справи у поєднанні з іншими джерелами дають факти для дослідження радянського політичного терору в усіх його проявах. Виявлено докази застосування слідчими жорстоких методів ведення слідства − побиття, знущання, приниження і наругу над ув’язненою. З’ясовано прізвища оперуповноважених, причетних до фабрикування справи та прослідковано їхні подальші долі. Проаналізовано зміст архівно-слідчої справи і встановлено, що за усіма ознаками вона належала до т. з. «альбомної» операції НКВC проти польської національної меншини. На прикладі біографії жінки-викладача, скульптора звертається увага на політику сталінської тоталітарної системи стосовно науково-педагогічної і творчої інтелігенції.