Космічна політика США в контексті припинення гонки озброєнь - Zhuravlova, L. V.; Honchar, Y. B. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
Досліджено космічну політику США, як один із провідних чинників у процесі закінчення гонки озброєнь у другій половині 1980-х – початку 1990-х рр. Виявлено особливу роль космічної діяльності США, як ефективного інструменту налагодження американо-радянських відносин в умовах збереження і навіть загострення економічних та військово-політичних протиріч. На основі директив американських президентів, міжнародних договорів і широкого кола досліджень в роботі обґрунтовано позитивне значення космічної тематики в процесі розрядки і завершенні «холодної війни». Встановлено, що не позбавлена деструктивного впливу на загострення суперництва між двома супердержавами космічна політика продемонструвала значний потенціал космосу як ідеологічно і політично нейтральної сфери взаємовигідної міждержавної взаємодії. Оцінено вплив програми Стратегічної оборонної ініціативи, ініційованої Р. Рейганом, на процес розпаду Радянського Союзу і успіху радянсько-американського діалогу з проблеми озброєнь. Доведено, що прагнення американського уряду до комерціалізації космічної діяльності наприкінці 1980-х рр. стало важливим елементом і механізмом доступу США до технічного потенціалу держав-спадкоємиць радянської космічної програми.