Роздуми академіка ВУАН Федора Шміта щодо музейної аудиторії 1910-1920-х рр. та актуальність їх вивчення у контексті музейної соціології в Україні (1990-2000-ні рр.) - Kutsaeva, T. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
Стаття присвячена дослідженню витоків актуального напрямку сучасної музейної діяльності в Україні – музейній соціології, що з поч. 1990-х рр. відображено у значному масиві публікацій із різних аспектів вивчення потреб, мотивацій, очікувань, типів поведінки, соціально-демографічного портрета і соціальних категорій аудиторії музеїв. Узагальнено, що увага українських музейників до розуміння потреб, мотивацій і взаємодії з дійсними та потенційними відвідувачами має рамки, що виходять за 1990-ті рр. Виходячи із зазначеного, у пропонованій статті проаналізовано наукову спадщину академіка ВУАН Шміта Ф. (1877–1937) для виокремлення віх його діяльності, що можна розглядати як певні підвалини вивчення аудиторії музеїв (музейної соціології), у т. ч. в Україні. Узагальнено, що більша частина праць, які торкнулися проблематики вивчення аудиторії музеїв, були опубліковані Шмітом Ф. під час «харківського періоду» (1912–1921) діяльності вченого.