Соціальні аспекти впровадження мультидисциплінарного підходу в процесі надання паліативної та хоспісної допомоги - Proskura, V. V.; Khodak, K. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
У статті викладено результати дослідження впровадження мультидисциплінарного підходу в процесі надання паліативної допомоги в Україні. З’ясовано, що паліативний (хоспісний) догляд є підходом, який покращує якість життя пацієнтів (дорослих і дітей) і їх сімей, які стикаються з проблемами, супутніми небезпечним для життя захворювань. Виявлено особливості тлумачення поняття мультидисциплінарної команди у міжнародних документах з паліативної допомоги (акцент на меті її надання) та у вітчизняних нормативно-правових актах (акцент на засобах її реалізації). Визначено суб’єкти надання паліативної допомоги в Україні. Встановлено основні немедичні (соціальна, психологічна, духовна) складові паліативної допомоги. Зазначено, що основними користувачами послуг у рамках паліативної допомоги можуть виступати як самі невиліковні хворі, так і їхні родичі, а також самі працівники паліативних закладів у зв’язку з високою ймовірністю професійного вигоряння. За результатами емпіричного дослідження виявлено, що практика надання послуг паліативної допомоги на рівні Львова включає у себе функції соціального працівника, але не забезпечує посади соціального працівника у складі робочої групи. Встановлено, що має місце суттєве навантаження працівників паліативних закладів додатковими функціями. Відповідно, функції соціального працівника у цій сфері виконуються частково іншими членами команди або не виконуються взагалі.