Історія будівництва великих державних зрошувальних систем у повоєнний період - Chepurda, A. N. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
Досліджено особливості організації процесу будівництва великих державних зрошувальних систем на теренах України в період після закінчення Другої світової війни відповідно до «Великого плану перетворення природи». Встановлено, що будівництво великих державних зрошувальних систем в Україні розпочалося у 1951 р. Констатовано, що гідробудівництво, яке розгорнулося на півдні України, відкривало перспективи остаточного усунення впливу посухи та суховіїв, перспективи небувалого економічного розквіту цього району. Виявлено, що здійсненням широкомасштабної акції будівництва гідроелектростанцій на Дніпрі радянська держава продемонструвала в черговий раз своє негативне ставлення до села. Спорудження Каховської, Дніпродзержинської, Кременчуцької, Київської гідроелектростанцій спричинило примусове переселення великих мас сільського населення з територій, що підлягали затопленню. Ця акція виявилась дійсно гігантською за своїми масштабами та негативними соціальними наслідками. Доведено, що плановий характер задумів по перетворенню природи і, зокрема, розбудови зрошувальної системи носив досить суперечливий характер.