Французька воєнна стратегія кінця XIX – першої половини XX ст.: між Декартом та Бергсоном? - Loboda, Y. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
Було розглянуто питання кореляції традиції філософських досліджень Франції наприкінці XIX ст. – першій половині XX ст. з особливостями створення та реалізації національних воєнних доктрин, які виступали основними планами підготовки Франції до обох світових воєн. Проведено паралелі між інтуїтивізмом Бергсона, раціоналізм Декарта та планами французького головного командування, які під час світових воєн XX століття зазнали поразки. Зроблено висновок про те, що дані кореляції не мають суттєвого персонального характеру; більш фундаментальні впливи на стратегічну культуру треба шукати в способах пізнання, які є основними для філософії за весь час її історії, що передбачається в дисципліні «стратегічна епістемологія»