Роздрібна торгівля в Тарнові в 2011-2014 рр. Діагноз і стратегічні аспекти - Stroynyiy, Y.; Kolak, Z. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
У статті представлений аналіз розвитку роздрібної торгівлі в м Тарнові в 2011-2014 рр., в тому числі історія зародження та розвитку торгівлі в цьому місті. Підкреслено значення географічного розташування міста уздовж торговельних шляхів для формування торгівлі з моменту її зародження. Крім розташування, чималу роль зіграв той факт, що значна частина жителів Тарнова були євреями, і вони переважали серед роздрібних торговців. Великий вплив на сектор роздрібної торгівлі в місті зробило відновлення ринкової економіки та вступ Польщі до Європейського Союзу. У статті представлений кількісний і якісний аналіз стану торгівлі в другій декаді нинішнього століття, заснований на власних дослідженнях економічної ситуації обраних підприємств та групи факторів, що впливають на рішення покупців. Проведена емпірична діагностика функціонуючих торгових центрів, супермаркетів, будинків торгівлі, роздрібних магазинів і кіосків. Проаналізовано також масштабні зміни останніх років, викликані експансією потужних торговельних мереж з-за кордону і висновками, зробленими за цими змінами преференцій споживачів. Простежується динаміка змін та їх вплив на розвиток і організацію роздрібної торгівлі в Тарнові. Показані не тільки нові можливості, але і виникаючі загрози як для підприємців, так і для споживачів та економіки міста в цілому. Автори зробили спробу спрогнозувати напрямок змін в структурі роздрібної торгівлі міста на найближчі роки і проблем, пов’язаних з міграцією молоді до великих міст країни і за кордон, а також зміною стилю життя молодих споживачів, що змушує створювати нові стандарти продажу.