Українські мислителі про філософсько-релігійні ідеї одкровення, преображення: методологічні засади - Timenyk, Z. I. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Виявлено взаємозв’язок між ідеєю одкровення та преображення. Підставою для цього є реальний вплив «релігійної логіки». Встановлено, що для повновартісного вияву таких філософсько-релігійних ідей вирішальне значення має «темпоритміка». Вона наскрізно здатна єднати названі ідеї з (між)релігійними комунікаціями і міждисциплінарним простором. Унаслідок комплексу зв’язків утворюється «каскад» процесів. Це є свідченням взаємної обумовленості аналізу, елементів синтезу, гармонії, симфонії. З’ясовано недостатню кількість наявних термінів для розкриття обміркованих ідей. У дослідницький процес запропоновано ввести такі поняття, як «міжрелігійна свідомість», «одкровено- знавство» і заново – «релігійну логіку». Виявлено дотичні, сегментні зв’язки з однойменними ідеями у християнськім богослов’ї. Оцінено вплив спадщини українських мислителів (40-х років ХІХ ст. – 60-х рр. ХХ ст.) на розвиток методологічних засад філософсько-релігійних ідей. Охарактеризовано також єдність неоднозначних, різновимірних процесів у методологічному утвердженні обміркованих ідей.